Controles

Logo-Lievelle-wolk

Tijdens je zwangerschap kom je ongeveer 10-15 keer op controle bij de verloskundige.

Bij de eerste controle, tussen 8 en 9 weken zwangerschap, maken we een echo om te kijken of het hartje van de baby klopt. Daarnaast plannen we dan de intake, waarbij we jullie als ouders heel veel vragen stellen over jullie gezondheid, om goed te kunnen bepalen welke zorg we jullie gaan leveren.

Tussen 10 en 12 weken volgt er dan nogmaals een echo om de uitgerekende datum vast te stellen. Dat kan het beste in die periode. Daarnaast bespreken we dan, als jullie dat wensen, de mogelijke onderzoeken die gedaan kunnen worden.
Meer informatie over deze onderzoeken is te vinden op www.pns.nl.

Tijdens elke controle die volgt, willen we weten hoe het met je gaat, meten we je bloeddruk, bepalen we de groei van de baarmoeder en de baby en luisteren we naar het hartje van de baby. Ook wordt er soms extra informatie gegeven over allerlei onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de bevalling. Uiteraard hebben jullie altijd de mogelijkheid om vragen te stellen.

Rond 36 weken zwangerschap maken we de laatste echo om te kijken of jullie kindje echt met het hoofdje naar beneden in de buik ligt.

In het begin van de zwangerschap plannen we de controles meestal om de 4 weken en naarmate de zwangerschap vordert wordt dit steeds vaker. Aan het eind, vanaf 36 weken, kom je iedere week op controle. Als jullie vaker controles wensen, is dat zeker mogelijk.